ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Τα παιδιά του προγράμματος φύτεψαν κρόκους:Εικόνα1 

Εικόνα2Εικόνα4

Τα παιδιά προγράμματος ζωγράφισαν…

Εικόνα5

Εικόνα6 άκουσαν, έψαξαν , είδαν! …Εικόνα7  πήραν συνέντευξη Εικόνα8 έκαναν εκδηλώσεις στην πόλη τουςΕικόνα9 Εικόνα10 γνώρισαν συγγραφείςΕικόνα11 ταξίδεψαν στο ΒερολίνοΕικόνα21επισκέφθηκαν το ΖάξενχαουζενΕικόνα12  «έζησαν» όσα έμαθαν !12194218_1059041410796500_1131078541_o (1)

 

Τη σχολική χρονιά 2012-13 ασχοληθήκαμε με το θέμα «Το ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού». Μελετήσαμε την ιστορία του Γ΄ Ράιχ, το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο το κόμμα του Χίτλερ κατάφερε την είσοδό του στη Βουλή και στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ποια ήταν η ιδεολογία και οι στόχοι του NSPD. Πολλά παιδιά αναρωτήθηκαν, τι με αφορά το θέμα και γιατί να το μελετήσω? Το θέμα δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρο γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι ρατσιστές. Έχουν προκαταλήψεις απέναντι στους αλλοδαπούς, στο διαφορετικό. Πολλοί επιθυμούν της εξαφάνιση κάποιας μειονότητας, είτε για πολιτικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους. Είναι εναντίον άλλων ανθρώπων είτε γιατί φαίνονται διαφορετικοί, είτε γιατί σκέφτονται διαφορετικά. Μέσα λοιπόν από αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα ανακαλύψαμε πολλές ομοιότητες ανάμεσα στη δεκαετία του 30 και του σήμερα. Διαπιστώσαμε μέσα από τις φρικαλεότητες των Ναζί που μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη σεβασμού στον ?άλλο?, ?ξένο?, ?διαφορετικό ? άνθρωπο.

Τον συντονισμό του προγράμματος είχαν οι καθηγητές του 1ου γυμνασίου Λάρισας:  Μωυσής Σαλτιέλ, Ζησοπούλου Βαρβάρα, Αθαναηλίδου Σταυρούλα.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Παρουσίαση